Over ons

PonyWijs is voor mij een plek waar ik mijn passie en talenten echt kan inzetten. Een plek waar ik me heerlijk voel! Ik haal enorm veel voldoening uit het werk dat ik hier doe met de kinderen, jongeren, volwassenen en dieren! Ik ben dus super blij dat m'n droom realiteit is geworden!

Wat ik vooral belangrijk vind is dat iedereen zich hier welkom voelt, dat ieder die hier komt zich goed voelt en het gevoel heeft echt zichzelf te kunnen zijn.

Hieronder vind je meer informatie over mezelf, een medewerker en over de dieren.

Gitte De Meyer, oprichtster van PonyWijs

Mijn naam is Gitte. Ik woon samen met mijn man (Niels) en onze twee geweldige dochters (Louise en Julie). Ook Nelson, de kat, woont bij ons. Achter ons huis staan onze pony's, paarden, kippen en konijntjes.

Ik ben een bezige bij die vooral graag buiten en met dieren bezig is. Ik hou ervan om nieuwe dingen te leren, om in verbinding te gaan met personen en het lekker gezellig te maken. Verder geniet ik ervan om af en toe eens lekker te dansen en goed te sporten.

Al sinds m'n zeven jaar ben ik met pony's en paarden bezig. Van een ritje bij een kennis van mijn ouders, tot lessen in de manege. Om dan op mijn 11de thuis m'n eigen pony en paard te houden en regelmatig op ponykamp te gaan om brevetten en diploma's te halen.

In mijn jeugdjaren (en ook nog als volwassene) begeleidde ik heel wat ponykampen als vakantiewerk. Dit deed ik tien jaar aan een stuk.

Naast mijn passie voor paarden, ben ik enorm graag met kinderen en jongeren bezig. Tijdens stages merkte ik dat ook volwassenen met een beperking me nauw aan het hart liggen.

Gevolgde opleidingen:

 • Leraar kleuteronderwijs.
 • Banaba Buitengewoon Onderwijs
 • Banaba Lager Onderwijs
 • Hippotherapie/ EAT (Equine Assisted Therapy)Interessante bijscholingen:

Ik ben een leergierige dame en vindt het belangrijk om mezelf telkens weer bij te scholen. Zo heb ik nog heel wat cursussen en opleidingen gevolgd de voorbije jaren:

 • Vele bijscholingen die ik volgde tijdens mijn werk op school rond ASS, ADHD, communicatie op pre-verbaal niveau, DCD, omgaan met moeilijk gedrag.

 • ASS en angst.

 • 'Paardenkracht voor Pubers' en 'Pony Power voor kids'. Twee enorm waardevolle opleidingen waarin ik mijn coach-vaardigheden verder kon ontwikkelen en nog meer inzicht kreeg in het begeleiden van kinderen en jongeren op sociaal vlak en bij hun persoonlijke groei. Ik mag beide cursussen hier organiseren, indien ik jaarlijks een intervisie en bijscholing volg bij Groots en Puur met Paardenkracht. Dat doe ik met plezier!

 • Horsemanship (grondwerk met de paarden) samen met Joke Spaas. Om mezelf te verbeteren in de communicatie en de eigen pony's en paarden nog beter te kunnen trainen. Een zeer waardevol traject!
 • Meerdere congressen die georganiseerd worden in België en Nederland waar ook internationale sprekers komen over EAT (Equine Assisted Therapy) en coaching met assistentie van paarden.
 • Verder las ik nog vele boeken rond coachen, therapie, executieve functies, therapie met assistentie van paarden.

Om goed op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen binnen het veld van de hippotherapie en de coaching met assistentie van paarden heb ik me aangesloten bij Centaur Federation. De beroepsvereniging voor ons. In 2022 kreeg ik de erkenning als ERKEND LID.

En verder doe ik minstens 3 keer per jaar mee aan intervisiemomenten. Hier zitten we samen in een groep van 4 tot 8 hippotherapeueten en coaches. Dit om casussen te bespreken. Telkens zeer verrijkende momenten.

Ervaring:

 • Van 2007 tot 2022 werkte ik als leerkracht in het buitengewoon onderwijs. Voornamelijk met kinderen met ASS (vaak ook in combinatie met ADHD, DCD of een andere stoornis) en met kinderen met een mentale beperking. Een periode waarin ik veel ervaring kon opdoen en vele bijscholingen volgde over al die stoornissen en het omgaan ermee.
 • Van 2004 tot en met 2014 begeleidde ik elke zomer 2 tot 3 ponykampen, de laatste jaren ook als hoofdmonitor.
 • In 2019 startte ik Hippotherapie PonyWijs op. Ondertussen begeleidt ik hier tussen de 14 en de 18 cliënten per week.

Gitte Geens

Ik ben Gitte Geens en werk als zelfstandige in bijberoep ook een aantal uren bij PonyWijs. 

Ik heb een hart voor dieren en kinderen, Hippotherapie verbindt deze passies met elkaar. Ik combineer Hippotherapie met het werken als leerkracht in het lager onderwijs.

Behulpzaam, energiek en creatief zijn drie eigenschappen die me goed omschrijven. Ik ben sinds mijn 6 jaar niet weg te slaan bij de paarden. Ik vind er rust, ontspanning en plezier. Ik begon met rijden op een manege en kreeg na een tijd mijn eigen pony waarmee ik me aansloot bij de LRV. In de zomers ging ik ook vaak mee met de LRV op kamp als begeleiding en daar ben ik ook actief als trainer.

Ik studeerde op mijn 21ste af bij de bachelor opleiding orthopedagogie, ik zocht daarna nog verder naar mijn doelgroep en kwam zo terecht bij de opleiding: zorgverbreding. Waarin ik leerde om trajecten aan te passen aan het kind in de onderwijssector en volgde interessante vakken zoals Sherborne, Snoezelen, therapie met dieren, gedrag gedragen etc. Na deze opleiding kwam dan ook de zin en motivatie om het werken met kinderen en paarden te combineren. Daarom koos ik ervoor Hippotherapie te studeren aan Syntra.

Mijn eerste werkervaring deed ik op in Zevenbergen, daar werkte ik met personen met een verstandelijke, en/of lichamelijke beperking. Hier beleefde ik veel plezier aan en ik heb er ook ontzettend veel geleerd. Echter bleef de onderwijssector me lonken en daar werk ik nu als zorgleerkracht.

Onrechstreeks ben ik door het werken in Zevenbergen in contact gekomen met Gitte. Hierdoor krijg ik nu de kans om met mijn diploma als hippotherapeute aan de slag te gaan. Dit is voor mij een droom die werkelijkheid wordt. Ik hoop er kinderen tools, rust en zelfvertrouwen mee te geven, maar wil hen ook een luisterend oor aanbieden. Belangrijker nog is dat ook plezier beleven aan het werken met paarden en op deze manier hun grenzen leren kennen en verleggen.


Hieronder stel ik graag onze dieren aan jullie voor!

Maarten, de kleinste telg van de bende. 

Een Shetlander met een gouden hartje. Hij kan er enorm van genieten om lekker gepoetst en geknuffeld te worden door kinderen. Ook op de rug van Maarten kan je veel plezier beleven. Hij zet zijn beste beentje voor tijdens oefeningen grondwerk en probeert heel snel te begrijpen wat je bedoelt. Maarten wordt graag beloond als hij iets goed doet. Zo weet hij dat hij goed bezig is.

Sisi, een pony die vele hartjes verovert.

Sisi is heel nieuwsgierig. Ze staat als eerste klaar om kennis te maken. Net als de andere pony's wordt ze graag gepoetst. Daarnaast wordt ze ook graag bereden en kan ze wel genieten van wat uitdaging zoals een parcourtje, werken met materiaal en voltige. Tijdens grondwerk zet ze haar beste beentje voor en probeert ze snel te begrijpen wat je bedoelt. Haar leergierigheid zorgt ervoor dat ze snel bij leert.

Magic, onze knuffelbeer.

Magic heeft al een mooie leeftijd. Hij is altijd rustig en geniet ervan om lekker gepoetst en geknuffeld te worden. Een echte knuffelbeer. Verder doet hij erg zijn best om wat vrijheidsdressuur te leren. Ook oefeningen grondwerk waarbij hij aan de hand mag mee stappen doet hij nog graag mee!

Zijn gewrichten laten het helaas niet meer toe om nog bereden te worden.

Rakje, onze trouwe vriend.

Rakje is van 2011. Hij geniet enorm van aandacht en knuffels. Poetsen is één van zijn lievelingsactiviteiten.

Verder is hij erg rustig en kan je op zijn rug veel plezier beleven!

Kinderen laten stralen en laten groeien is één van zijn grootste kwaliteiten.

Luka, een oud, lief, zacht dametje.

Luka is een zachtaardig pony. Ze straalt veel rust uit. Wat kan ze genieten van een poetsbeurt en van knuffelen! Met een kind op haar rug straalt ze! Grondwerk vindt Luka wat moeilijker. Ze heeft in het verleden weinig contact gehad met andere paarden, waardoor ze niet zo gevoelig is voor lichaamstaal en grenzen. Een mooie uitdaging dus om je toch duidelijk te maken. 

Quintje en Hopsie, twee Nederlandse Hangoor Dwergkonijnen.

Een vrouwtje en een mannetje. Quintje en Hopsie zijn tam en je kan ze knuffelen. Heel fijn om hen eens te voederen en naar het geknabbel te luisteren. We maken ook wel eens lekkere snacks voor hen. Jaarlijks hebben we enkele nestjes. Dan kunnen ook de baby konijntjes geknuffeld worden. Dat zijn vaak heel vertederende momentjes!

Mili en Tili, twee toffe tamme kippen.

Er zijn bij PonyWijs ook kippen aanwezig. Sommige van hen zijn handtam. Heerlijk fascinerend om een kip uit je hand te voederen en om hen even op je schoot te houden en te strelen.

Nelson, een super lieve, aanhankelijke kat.

Nelson is een Perzische langharige kat. Hij geniet enorm van de aandacht die hij krijgt en komt die vaak ook zelf opzoeken. Nelson is geboren in 2009. Hij heeft dus al een mooie leeftijd.

Dierenwelzijn

Wat ik heel belangrijk vind is dat de dieren zich goed voelen. 

Daarom volgde ik ook wat interessante lezingen en bijscholingen rond het welzijn van paard(achting)en die gebruikt worden bij hippotherapie en coahing.

Ik vind het enorm belangrijk dat de paarden zo veel mogelijk kunnen leven volgens hun natuurlijke behoeften: behoefte aan sociaal contact, behoefte aan beweging en behoefte aan voeding.

Daarom leven onze paarden in een 'paddock paradise'. Dat wil zeggen dat ze 24u/24u buiten kunnen (niet constant op de weide, want dan zouden ze ziek worden). Er is een pad aangelegd tussen de weilanden waar ze over kunnen rondzwerven. Rond dit pad zijn planten en struiken gepland die eetbaar zijn voor hen. Dan kunnen ze wel wat knabbelen. Verder is er bijna altijd hooi ter beschikking. 

Voor hun fysiek liggen er ook enkele tractorbanden opgevuld met zand en wat boomstammen. 

Ook de piste met zand kunnen ze gebruiken. Daar gaan ze vaak lekker rollen of een heerlijk dutje doen. 

Ze leven met 5 samen in een kudde zodat ze veel sociaal contact hebben. Ze hebben zelf een rangorde ontwikkeld, plagen elkaar zo nu en dan en genieten van heerlijke krabbels en knuffels van elkaar.

Als de paarden zich goed voelen en er is voldaan aan hun behoeften, is het voor hen al een heel pak makkelijker om een echte goede coach of therapiepony te zijn op momenten dat dat van hen gevraagd wordt. Ik ga hier dus voor gelukkige pony's en paarden die goed in hun vel zitten!